Riitely ja sopiminen ovat taitolajeja

Temperamenttiälykkääseenkin parisuhteeseen mahtuu kiistoja. Olennaista on, kuinka rakentavasti osapuolet niihin suhtautuvat ja osaavatko he tehdä ilmapiiriä raikastavan sovinnon, jossa on oikeus jäädä myös erimielisiksi. Molemmilla on omat vakionopeutensa asioiden käsittelyssä ja harvoin yhtä voimakas intensiteetti. Ärhäkkäämmän kannattaa antaa vetäytyvämmälle tämän tarvitsema painostamaton aika. Vetäytyvän täytyy myös itse sanoa tarvitsevansa miettimisaikaa ja luvata palata asian pariin. Eritahtisuus ei oikeuta laistamaan tärkeiden asioiden käsittelystä.

Isot ja tärkeät asiat kannattaa selvittää kunnolla yksi kerrallaan. Keskusteluun ei vatkata mukaan kumppanin ärsyttäviä kavereita, tyhmiä sukulaisia tai omituisia exiä. Eikä sitä, että toinen laittaa vessapaperin pyörimään väärään suuntaan tai puristaa hammastahnaa hullusti. Käsiteltävä asia rajataan tarkasti, eikä kiistelyyn käytetä koko päivää. Nukkumaan käytäessä pitäisi olla sovittuna vähintään yön yli kestävä tulitauko.

Jos molemmat pystyvät kiistan jälkeen aidosti ottamaan vastuun käytöksestään ja pyytämään anteeksi loukkaavia sanojaan, se tuo syvyyttä ja yhteyttä parin välille. Koskaan ei ole myöhäistä oppia riitely -tai sovittelutaitoja. https://www.minnaoulasmaa.fi/terapia-ja-tyonohjaus/

Posted in Uncategorized.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *