Asiantuntija, mitä voit oppia yksisarvishoitajilta ja enkelikuiskaajilta?

Lääketieteen professori Juhani Knuuti nousi seisomaan pH-ruokavaliota koskevalla yleisöluennolla ja puhui suunsa puhtaaksi (hs.fi 4.1.2018). Knuuti oikoo harrastuksenaan netissä vellovia harhaluuloja terveydestä. On ihmisiä, joiden päätä mikään määrä faktoja ei käännä, hän sanoo.

Hopeavettä markkinoitiin sairauksien hoitoon ja ravintolisäksi. Ihminen ei kuitenkaan tarvitse sisäänsä hopealisää. Päinvastoin. THL varoitti hopeaveden myrkyllisyydestä lokakuun lopussa.

Asiantuntija ei pärjää enää viestijänä pelkästään tutkimustietoon vetoamalla. Kliiniset faktat eivät viihdytä eivätkä tuota automaattisesti entisenlaista auktoriteettiasemaa. Asiasisällön moitteettomasti hallitseva, mutta kuolettavan tylsästi argumentoiva asiantuntija jää helposti karismaattisen kuiskaajan varjoon.

Amatööriesiintyjän oivalluksista tänään sijalla 1: Asiantuntijankin kannattaa ottaa opikseen jotain taitavasti esiintyviltä kuiskaajilta. Kokeilla esiintymistä humoristisella, rennommalla tai tarinallisemmalla otteella. Tai jopa olemalla enemmän läsnä kuulijansa maailmassa.

Asiantuntijuus ei siitä yhtään karise. Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on tästä hyvä esimerkki.

Posted in Uncategorized.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *